بانوی فضیلت و کرامت!

حضرت فاطمه معصومه (س) آن بزرگواری که این سرچشمه‏ جوشان و خروشان نخستین بار از کنار مرقد او جوشید و برکاتش به همه عالم و بخصوص به دنیای اسلام رسید. اشراق آنلاین: بانوى برتر فاطمه معصومه سلام الله علیها از جهت شخصيت فردى و كمالات روحى در بين فرزندان موسى بن جعفر(علیه السلام) بعد از […]

حضرت فاطمه معصومه (س) آن بزرگواری که این سرچشمه‏ جوشان و خروشان نخستین بار از کنار مرقد او جوشید و برکاتش به همه عالم و بخصوص به دنیای اسلام رسید.

771864اشراق آنلاین:

بانوى برتر

فاطمه معصومه سلام الله علیها از جهت شخصيت فردى و كمالات روحى در بين فرزندان موسى بن جعفر(علیه السلام) بعد از برادرش، على بن موسى الرضا علیه السلام در والاترين رتبه جاى دارد. اين در حالى است كه بنا بر مستندات رجالى فرزندان دختر امام كاظم علیه السلام حداقل هجده تن بوده اند و فاطمه در بين اين همه بانوى مكرمه سرآمد بوده است. شيخ عباس قمى آنگاه كه از دختران موسى بن جعفر علیه السلام سخن مى گويد، درباره فاطمه معصومه سلام الله علیها مى نويسد: «بر حسب آنچه به ما رسيده، افضل آنها سيده جليله معظمه; فاطمه بنت امام موسى علیه السلام معروف به حضرت معصومه است».

اما شيخ محمد تقى تسترى در «قاموس الرجال » پا را فراتر مى نهد و فضيلت وى رانه تنها در بين دختران; بلكه پسران حضرت غير از امام رضا علیه السلام بى نظير مى داند و مى نويسد: «در ميان فرزندان امام كاظم با آن همه كثرتشان، بعد از امام رضا علیه اسلام، كسى هم شاء ن حضرت معصومه سلام الله علیها نيست».

بى گمان اين نحوه اظهارنظرها و نگرش به شخصيت فاطمه دختر موسى بن جعفر علیه السلام بر برداشتهايى استوار است كه از متن روايات وارده از ائمه به دست آمده است; رواياتى كه مقامهايى را براى فاطمه معصومه سلام الله علیها برشمرده اند مقامى كه نظير آن را براى ديگر برادران و خواهران وى ذكر نكرده اند و به اين ترتيب نام فاطمه معصومه سلام الله علیها را در شمار زنان برتر جهان قرار داده اند. از اين روى لزوم تحقيق و تشريح پيرامون مراحل تربيت و مقامهاى معنوى و كمالات اخلاقى در حد ممكن دو چندان مى شود.

بعد از تولد

اعمالى كه عموم بانوان اهل بيت هنگام تولد و پس از آن براى كودكانشان انجام مى دادند، برگرفته از توصيه هاى آسمانى همسرانشان بود كه نمايندگان امين الهى در زمين به شمار مى رفتند. از اين روى آنچه انجام مى دادند، به عنوان سيره عملى مى تواند بخشى از حيات ديگر فرزندان را كه در هاله اى از بى خبرى و فراموشى قرار گرفته اند، روشن سازد. اين اعمال كه از لحظه تولد آغازمى گشت، بارها توسط معصومين علیهم السلام بيان شده اند اما از دوران هر يك تنها مواردى خاص نقل شده است. درباره نجمه كه چگونه دو فرزندش را پرورش داد، نيز اخبارى بر جاى مانده است كه البته با توجه به خفقان حاكم بديهى است در حداقل ممكن باشد.

امابا اين فرض كه شخصيت، معنويت و تقواى نجمه خاتون در طول اين مدت ثابت و استوار بود، مى توان اعمال و سيره وى را هنگام تولد امام رضا علیه السلام نسبت به خواهرش نيزگسترش داد. از جمله صفات پسنديده اى كه نجمه همواره به آن متخلق بود، عبادت ومناجات با پروردگار است. وى آنچنان به عبادت عشق مى ورزيد كه حتى مهر فرزند نيز نمى توانست از عبادت بازش دارد. در آن ايام كه به فرزندش شير مى داد، روزى به بستگانش گفت: دايه اى بيابيد كه مرا در شير دادن يارى كند.

زنان از اين خواهش شگفت زده شدند و پرسيدند آيا شيرت كم شده است؟پاسخ شنيدندكه:لا اكذب والله ما نقص الدر ولكن على ورد من صلاتى وتسبيحى و قد نقص منذ ولدت. به خدا سوگند كه دروغ نمى گويم; ولى ذكرهايى در نماز و تسبيح داشتم كه از زمان تولد فرزندم از آنها كم شده است. چنين رفتارها و اعمالى مى توانست پاكيزه ترين و بهترين تاثير را در فرزند برجاى گذارد; چه كودكى كه جانش به همراه قطره قطره شير مادر با اذكار الهى سيراب مى شود، به والاترين جايگاه معنوى دست خواهد يافت.

مقامهاى حضرت معصومه سلام الله علیها

كودكى كه اين چنين مراحل تكامل را پيمود، آينده اى درخشان نيز داشت. فاطمه سلام الله علیها با تكيه بر چنين پشتوانه اى توانست به مراحل عالى علم و معرفت دست يابد و به يگانه دوران خويش مبدل شود.

در اين بخش تنها به يكى از مراتب كمالى كه معصومه سلام الله علیها به آنها دست يافت، اشاره مى كنيم.

عالمه

با گذشت ايام، فاطمه معصومه سلام الله علیها نيز دوران خردسالى را پشت سر گذاشت. در اين سالها محل رشد فاطمه معصومه سلام الله علیها خاندانى بود كه او را با دريايى از علم و معرفت روبرو ساخت.

پدر، مادر و برادر كه هنگام تولد فاطمه معصومه سلام الله علیها، جوانى 25 ساله بود، هر سه دست به دست هم داده، محيط تربيتى وى را به مكانى بهشتى مبدل كردند.

خبرى در برخى كتب نقل شده است كه به خوبى نشان مى دهد، فاطمه معصومه سلام الله علیها زيرنظر خانواده در كوتاهترين مدت ممكن مسير رشد در علوم را نيز پيمود و ازكمالات روحى و معنوى بهره هاى فراوانى از پدر، مادر و برادر برد.

از اين روى دردوران كودكى به راحتى مى توانست جوابگوى سوالهاى فقهى و دينى مردم باشد و همين امر كه نجمه فرزندش معصومه سلام الله علیها را همانند امام رضا علیه السلام پرورش داده است و هر آنچه درباره فاطمه در روايات نيامده را مى توان با عنايت به اخبار مربوط به امام رضا علیه السلام دريافت.

البته عوامل ديگرى در رشد شخصيت فاطمه معصومه سلام الله علیها موثر بوده است كه از جمله آنها اوضاع سياسى عصر پدر و برادر است. در دورانى كه پدر به شهادت رسيد و منصب ولايت به برادرش على بن موسى الرضا علیه السلام تفويض شد. اختلاف بين برادران ديگربه شدت قوت گرفت و آنان برخى با گستاخى تمام در مقابل برادر ايستادند. برادرانى كه از مادران ديگر بودند. اما فاطمه معصومه سلام الله علیها در بين اين كشاكشهاى تفرقه برانگيز هرگز از موضع دفاع از ولايت رضوى، عقب ننشست، بلكه از شدت علاقه به برادر، در پى آن حضرت روانه ايران شد.

خداوند در جهان مکان و نقاطی را قرار داده که از نظر جغرافیای دارای اهمیت هستند که بیت‌الله حرام، کوفه، کربلا و قم به این شکل هستند؛ از رسول خدا (ص) روایت ‌شده است که فرمودند «ما اهل‌بیت(ع) حرمی داریم و حرم ما قم بوده و قم مرکز تجمع شیعیان ماست».

حضرت فاطمه معصومه (س) قم را تصادفی انتخاب نکردند بلکه مأموریت داشتند در راستای تکمیل رسالت امام رضا (ع) در شهر قم اقامت کنند تا این شهر در عصر ظهور به یکی از شهرهای اسوه فرهنگی در جهان تبدیل شود و مقدمات قیام امام زمان (عج) از این شهر فراهم می‌شود.

نظر امام صادق(ع) درباره حضرت معصومه(س)
یک نفر از امام صادق (ع) پرسید که آیا زیارت مزار حضرت فاطمه زهرا (س) برای ما ممکن خواهد شد که امام در پاسخ ایشان فرمود این امر تا ظهور امکان‌پذیر نیست ولی شما می‌توانید به ‌جای زیارت حضرت زهرا (س) به زیارت حضرت معصومه بروید چون حضرت معصومه (س) وامدار کرامت‌های حضرت زهرا (س) است.
حرم حضرت معصومه(س) محل انتقال مفاهیم شیعیان است وحرم حضرت فاطمه معصومه (س) محور توحید و شفاعت بندگان در قیامت است و عده زیادی از انسان های وارسته توحید خود را وامدار وجود حضرت فاطمه معصومه (س) هستند.

نظر رهبرانقلاب درباره حضرت معصومه(س)

آیت الله خامنه ای درباره کرامات حضرت معصومه(س)می فرمایند:در این شهر عزیز(قم)یک نقطه برجسته در میان این همه نقاط روشن، چشم را به خود جلب می‏کندوآن حرم مطهر و مضجع شریف حضرت فاطمه معصومه (س) است؛ آن بزرگواری که این سرچشمه‏ جوشان و خروشان نخستین بار از کنار مرقد او جوشید و برکاتش به همه عالم و بخصوص به دنیای اسلام رسید.