نیم قرن مبارزه و جهاد/نگاهی گذرا به زندگی نامه شهید محلاتی

امروز سالروز شهادت شهید حاج شیخ فضل اللّه محلاتی، یکی از شهدای دفاع مقدس در سال ۱۳۶۴ است به همین مناسبت نگاهی به زندگی نامه این شهید می شود. به گزارش اشراق۲۴،شهید حجه الاسلام والمسلمین حاج شیخ فضل اللّه محلاتی، یکی از شهدای دفاع مقدس است. ایشان به همراه جمعی از نمایندگان مجلس و مسئولین […]

امروز سالروز شهادت شهید حاج شیخ فضل اللّه محلاتی، یکی از شهدای دفاع مقدس در سال ۱۳۶۴ است به همین مناسبت نگاهی به زندگی نامه این شهید می شود.

Aga-1

به گزارش اشراق۲۴،شهید حجه الاسلام والمسلمین حاج شیخ فضل اللّه محلاتی، یکی از شهدای دفاع مقدس است. ایشان به همراه جمعی از نمایندگان مجلس و مسئولین کشوری، هنگامی که با یک فروند هواپیمای مسافربری، عازم جبهه های نبرد، جهت حضور در جمع رزمندگان اسلام بودند، در تاریخ یکم اسفند سال هزار و سیصد و شصت و چهار، توسط دو فروند هواپیمای جنگی عراق، در حوالی اهواز مورد هدف قرار گرفتند و به شهادت رسیدند. آخرین مسئولیت شهید محلاتی، نماینده حضرت امام در سپاه بود که در تمام رده های سپاه نظارت دقیق داشت، تا این نهاد، بال خطّ ولی فقیه هماهنگی و همراهی داشته باشد. بر آن شدیم تا با نگاهی گذرا به زندگی و خدمات ایشان، زحمات و تلاش های این روحانی مبارز را ارج نهیم.

شهید محلاّتی در سال ۱۳۰۹ شمسی، در خانواده ای متدیّن، مذهبی و کشاورز متولّد شد و در دامان پدر و مادری که از محبّان اهل بیت بودند، پرورش یافت.

او پس از پایان تحصیلات ابتدایی در شهرستان محلاّت، دروس مقدماتی علوم دینی را در همان جا گذراند و در سال ۱۳۲۴ وارد حوزه علمیه قم شد. آشنایی و سکونت وی در بیت مرحوم آیه الله العظمی حاج سید محمد تقی خوانساری موجب شد که وی از همان ابتدا، با مسایل سیاسی آشنا شود. اساتید دروس مقدّماتی ایشان، آیه الله مطهری(ره)، آیت الله صدوقی(ره) و آیت الله مشکینی(حفظ الله) بودند. اساتید دروس سطح ایشان آیت الله حائری سلطانی و حاج شیخ عبدالجواد اصفهانی، و اساتید دروس خارج ایشان آیت الله العظمی بروجردی و حضرت امام خمینی بودند.ایشان هم چنین دروس تفسیر و فلسفه را نزد علامه طباطبایی تلمّذ کردند.

شهید شیخ فضل الله محلاّتی، مبارزات خود را در سال ۱۳۲۶ ه. ش، پس از آشنایی با فدائیان اسلام و مرحوم آیت الله کاشانی آغاز کرد. از شهید نوّاب صفوی نقل شده است که ایشان (شهید محلّاتی) جزو چهل نفر روحانی ای بود که همراه ما در تظاهرات علیه آوردن جنازه رضاخان به قم شرکت داشت. شیخ فضل الله محلاتی در آن زمان جوان پرنشاط و پرشوری بود و با دعوت فدائیان اسلام برای اعزام به بیت المقدّس و مبارزه علیه اشغالگران فلسطین اعلام آمادگی نمود.

در انتخابات دوره هفدهم مجلس، برای حمایت از کاندیداهای فدائیان اسلام و آیت الله کاشانی، برای تبلیغ به آذربایجان رفت؛ در این راه از سوء قصدی که رژیم سلطنتی به جان او کرده بود، با عنایت الهی جان سالم به در برد. در سال ۱۳۳۱ عوامل حزب توده، در جریان برنامه خیمه شب بازی، به مقام مرجعیّت اهانت نمودند. عدّه ای از طلاب و اعضای فدائیان اسلام، به عنوان اعتراض اقدام به برگزاری تظاهرات کردند و پلیس جهت متفرّق کردن آنها، با گشودن آتش چندین نفر را کشت و عدّه ای مجروح شدند. در این جریان شهید محلاتی از سوی آیت الله العظمی بروجردی مسئول رسیدگی به چگونگی حادثه و تعیین تعداد شهدا و مجروحین گردید.

این مأموریت برای شهید محلاّتی، با اینکه بیست و دو سال بیشتر نداشت، نشان می دهد که او انسان معمولی ای نبوده و مورد توجه رهبر جهان تشیّع قرار گرفته است. ایشان در سال ۱۳۳۲ ه .ق به دلیل سخنرانی در بجنورد، علیه کنسرسیوم نفت و کودتای ۲۸ مرداد، دستگیر و به مشهد تبعید شد. شهید محلاتی در سال ۱۳۴۱ به دنبال اعلام تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی، همراه با نهضت حضرت امام، برای آگاه نمودن مردم و تشریح نظرات مراجع و علمای قم تلاش بسیاری کرد. وی در آن زمان به عنوان رابط میان علمای تهران و قم، برای تبادل پیام ها اقدام می نمود و با تنظیم اعلامیّه و طومار، توانست امضای ۱۲۰ تن از علمای تهران را بگیرد. پس از قیام عمومی مردم مسلمان ایران در ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ ه .ش، با همکاری هیئت مؤتلفه، نسبت به چاپ و توزیع اعلامیّه های حضرت امام از هیچ کس دریغ نورزید.

پس از رحلت حضرت آیت الله العظمی حکیم و توطئه رژیم شاه جهت منحرف کردن اذهان عمومی از توجه به حضرت امام خمینی، شهید محلاتی به همراه تعدادی از روحانیون مبارز تهران، پیام تسلیت تلگرامی به حضرت امام مخابره کردند. ایشان چهره درخشانی در مبارزه سیاسی بود و برای پیشبرد اهداف نهضت از هیچ تلاشی فروگذار نکرد. در آستانه ورود حضرت امام، صدای انقلاب اسلامی توسّط ایشان از رادیو بر سرتاسر دنیا طنین افکند. ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی، فعالیت خود را به عنوان معاون کمیته مرکزی انقلاب اسلامی آغازکرد و از سوی حضرت امام در صندوق تعاون صنفی، برای بهبود وضع اصناف مشغول کار شد. وی در راه اندازی و شکل گیری جامعه روحانیّت مبارز تهران، نقشی اساسی و حسّاس داشت و به عنوان اولین دبیر جامعه انتخاب شد.

در سال ۱۳۵۸ شهید محلاّتی از سوی حضرت امام مأموریت یافت تا مراسم با شکوه حجّ را به نحو احسن برگزار نماید. در انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی، از سوی مردم محلات و دلیجان، راهی مجلس شد. در اولین حضور در مجلس، طیّ حکمی از سوی حضرت امام، به عنوان نماینده حضرت امام در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب گردید. با توجّه به اینکه وی در مجلس عضو کمیسیون دفاع بود و در آن ایام توانست در جهت تدوین و تصویب قوانین مربوط به تشکیلات دفاعی کشور(ارتش و سپاه) گام های بلندی بردارد، نقش ارزشمند او در تصویب اساسنامه سپاه و موضع گیری های صحیح در برابر مسایل سیاسی، داخلی و خارجی، هنوز در خاطر نمایندگان دوره اوّل مجلس و ناظران مسایل سیاسی باقی است.

ایشان علاوه بر ارشاد و راهنمایی در سپاه، مسئولیت هماهنگی میان سپاه و دیگر نیروهای مسلّح را بر عهده داشت. وی با عنوان نماینده حضرت امام توانست، تشکیلات نمایندگی ولی فقیه را با تأسیس بیش از هفتاد دفتر تقویت نماید.

حجه الاسلام محلاّتی در دفاع مقدّس نقش ارزنده ای داشت و فرماندهان و مسئولین سپاه را به تسریع و پرشتاب کردن کارهای جنگ تشویق می نمود و ملاک و معیار وی در برنامه ریزی و تصمیم گیری ها جنگ بود. ایشان با وجود شرایط سنّی و کسالت، بیش از حدّ توانایی خود در جبهه ها حضور می یافتند.

این مسئله از جمله توفیقات ویژگی های اخلاقی و رفتاری آن شهید بزرگوار بود. او دانشمندی باهوش، جدّی، خوش فهم و دقیق بود. زهد، ساده زیستی، تواضع و فروتنی بسیار داشت و به حضرت امام خمینی(ره) علاقه و دلبستگی شدیدی داشت و در یکی از پیام هایش نوشت: تبعیّت از خطّ مشی رهبری در کلیّه امور عقیدتی، فکری و سیاسی و نظامی لازم است.