نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
غار کتله خور، از لحاظ وسعت دومین غار جهان و از لحاظ زیبائی اولین غار جهان است،همین روایت کفایت می کند که این غار به مقصد گردشکری قابل توجه تبدیل شود. اشراق آنلاین: کتله خور بر اساس بررسی های انجام گرفته معانی مختلفی مانند تپه خورشید-روستای بدون خورشید- دارد. با این حال مناسبترین معنی بدست […]
غار کتله خور، از لحاظ وسعت دومین غار جهان و از لحاظ زیبائی اولین غار جهان است،همین روایت کفایت می کند که این غار به مقصد گردشکری قابل توجه تبدیل شود.
اشراق آنلاین: کتله خور بر اساس بررسی های انجام گرفته معانی مختلفی مانند تپه خورشید-روستای بدون خورشید- دارد. با این حال مناسبترین معنی بدست امده یک کاربرد ترکی بوده که کتله به معنی پستی و بلندی و ناهمواری های داخل غار و خور به معنی راحتی و آسانی است که به صورت کلی به معنی پستی و بلندیهای راحت و دنج است.
طبق نظریه های علمی و نقشه های زمین شناسی غار کتله خور در دل کوه ساقیزلو در آهکهای الیگومیوسن مربوط به دوران سوم زمین شناسی بوجود آمده و تقریبا حدود 30 میلیون سال می تواند قدمت داشته باشد.
سال پیدایش این غار برای اولین بار توسط انسان معلوم نیست. ولی گفته های افراد مسن گرماب و روستاهای اطراف این غار حکایت دارد که از زمان های خیلی دور ساحمان محلی به ایت غار رفت و آمد داشته اند.
دهانه ورودی غار کتله خور به صورت طاق مثلثی شکل به قطر 70 سانتیمتر بود که تنها راه دسترسی به داخل غار بوده و هست و سیلاب یا رودخانه کوچکی که از جلوی ورودی غار رد می شده باعث شده بود.
این غار از سه طبقه تشکیل شده و دارای تونل های فرعی و استلاکتیت ها و استلاکمیت ها و ستون های بسیار در گذرگاه های اصلی است وقندیل های مخروطی آویزان از سقف ها در اثر داشتن ناخالصی ها، رنگ های متنوع به خود گرفته اند و آنها که ترکیبات به همراه نداشته و یا کمتر دارند به صورت بلورهای شیشه ای بسیار شفاف مشاهده می شوند.
تشکیل غار برای اولین بار بر اثر نفوذ آب اسید دار و انحلال توده های آهک ایجاد شده که رگه های سفید رنگ کف همین آب در دیواره های طبقه اول که در بعضی قسمت ها به صورت چند خط سفیدی بوده و نشان دهنده دفعات تخلیه آب به طبقات پائین است.
دهانه این غار تا سال 1372 به صورت طبیعی بود که از این سال توسط معاونت عمرانی استانداری زنجان تعویض و بازگشایی شد و در کاوش های اولیه توسط ای ارگان در حدود 15 متر اولیه مسیر به سمت چپ جدا می شده که به دهلیز کنار غار مربوط می شد. که بعدا به موازی ورودی غار نیز راهی از بیرون به این دهلیز باز شد که الان به صورت سالن انتظار استفاده می شود .ورودی اولیه این دهلیز به منظور جلوگیری از آسیبهای احتمالی بسته شده است. تاکنون تقریبا 2/5 کیلومتر آن به صورت رفت و برگشت آماده بازدید شده است.
گشت و گذار و دیدن پدیده هی داخل غار اعم از دهلیزها و گذرگاهها و وجود ستون های عظیم و وجود استاتگیت ها (چکنده ها ) و استلاگمیته (چکیده ها) به رنگهای مختلف و تعدادی قندیلهای تو خالی و نیسانی که جز کمیاب ترین قندیلها بوده و به لحاظ منحصر به فرد بودن جلوه ویژه ای با غار می دهد.
طرز تشکیل این نوع استلاگتیت ها گاهی به سمت های مختاف رشد کرده و در سقف غار بافت های زیبایی با اشکال مختلفی مثل شیر خوابیده، پنجه شیر، پای فیل، لباس عروس، سگ شکاری، دست شیطان، نخل سوخته، مریم مقدس، سفره عقد و عروس و داماد و… را پدید آورده است.
اسکان
مجموعه تفریحی غار کتله خور دارای 12 سوئیت تک خوابه و دو خوابه است که با داشتن امکاناتی نظیر حمام، سرویس بهداشتی فرنگی و ایرانی، وسایل پخت و پز ،شومینه و …محیط مناسبی را جهت اسکان شبانه گردشگران فراهم کرده است. چشم انداز مناسب این سوئیت ها، مجاورت در کنار غار، دسترسی به کوه جهت کوهنوردی و استفاده از محیط سد غار کتله خور از سایر مزایای این سوئیت ها است.
موقعیت جغرافیایی غار کتله خور
غار کتله خور در 155 کیلومتری جنوب زنجان، 80 کیلومتری جنوب خدابنده و 173 کیلومتری شمال همدان، در نزدیکی شهر کوچک گرماب واقع شده است. از طریق جاده آسفالته زنجان-سلطانیه خدابند-گرماب و از طریق جاده زنجان-بیجار-گرماب و همچنین از طریق جاده همدان-کبودر آهنگ نیز قابل دسترسی است که این غار از شهر گرماب. حدود 7 کیلومتر فاصله دارد. مسیر متداول برای بازدید از این جاذبه طبیعی جاده زنجان به خدابنده (قیدار) در امتداد زرین آباد به گرماب است.
Δ