وضعیت منابع آب در شهرستان خدابنده بحرانی است/معضل اجاره دادن زمین های کشاورزی در خدابنده

وضعیت منابع آب در شهرستان خدابنده بحرانی است و به زودی زنگ خطر بحران آب به صدا در خواهد آمد. به گزارش اشراق۲۴،وضعیت منابع آب در شهرستان خدابنده بحرانی است و به زودی زنگ خطر بحران آب به صدا در خواهد آمد. در حال حاضر در برخی بخشهای شهرستان خدابنده شامل افشار و گرماب با […]

وضعیت منابع آب در شهرستان خدابنده بحرانی است و به زودی زنگ خطر بحران آب به صدا در خواهد آمد.

به گزارش اشراق۲۴،وضعیت منابع آب در شهرستان خدابنده بحرانی است و به زودی زنگ خطر بحران آب به صدا در خواهد آمد.

در حال حاضر در برخی بخشهای شهرستان خدابنده شامل افشار و گرماب با بحران شدید آب مواجه هستیم و در بخش بزینه رود هم وضعیت خوبی نداریم و در منابع آبی سجاس  و قیدار هم با توجه به روند موجود و برداشتهای بی رویه و بدون کنترل و ناعادلانه از منابع زیر زمینی منابع موجود تا مدت بسیار کوتاهی جوابگو خواهد بود.

از علایم بحران آب در مباحث علمی شوری و تلخی آب است که در شهرستان خدابنده دیده می شود و به گفته کارشناسان  و برخی کشاورزان بومی منطقه  برداشتهای بی رویه موجب نشست زمین و فرو چاله ها و شکاف و شوری آب در دشتهای  حاصل خیز و سطح زمین های قیدار شده است.

foulad_ghaen

بحران آب،بحرانی است که مانند یک بمب اتمی به صورت نا محسوس در حال انفجار است و حدود ۱۵ سال پیش، کارشناسان به شرایط بحران آب دشت سجاس پی برده و هشدار داده اند، ولی تا به امروز نه تنها اقدام مثبتی انجام نشده است، بلکه اوضاع روز به روز بدتر شده است که اگر وضع به همین منوال پیش برود، در آینده نزدیک باید منطقه سجاسرود را منطقه کویررود بنامیم و آن روز خیلی دور نیست…!

در این چند سال که حال دشت های خدابنده رو به وخامت گذاشته است،هیچ راه حلی برای آن مطرح نشده است مگر پر کردن چاه های غیر مجاز و آن هم صوری! چرا که فقط محدود به حدود اربعه منطقه باغ شرکت پرهام بود، باغی که درست بر سر سفره های آبی منطقه قرار دارد که این باغ دودش به چشم منطقه و سودش به جیب دیگران.

یکی از ده ها علت بحران آب،شاید وساطت واسطه گری ها باشد و به خاطر رسیدن به منافع و مقاصد. نتیجه هیاهوی به راه انداخته شده این است که با گذشت سالها مشکل روز به روز حادتر می شود.

اصلا نیاز به اطلاعات و نظر کارشناسان نیست. خشک شدن قنوات و کاریزها، پایین آمدن سطح ایستایی، خشکی چشمه ها، تغییرات آب و هوا بیانگر مطلب است که با خشک شدن مقدار آب باقیمانده در مناطق با آلودگی خودروها و کارخانجات زندگی ساکنان را فلج و منطقه مانند کویر لوت خواهد شد.

بیگدلی کشاورز قیداری در گفت و گو با خبرنگار اشراق۲۴ اظهار کرد: میخواستم از همشهری هایی که نسبت به کشاورزی زمینهای منطقه و ابهای مصرفی و توانایی شهرمون واکنش نشان داده اند تشکر کنم و بگوبم که به نظر من مسئولان جهاد کشاورزی و اداره اب و محیط زیست و حتی سایر ارگانها از همه شکایاتی که ما از وضعیت کشت محصولاتمان داریم باخبر هستند  اما واقعا جای سوال است چرا عکس العملی دیده نمیشود!!!؟

وی افزود: چرا شخصی که بومی شهر نیست زمینهای ما را اجاره می کند و ابهای زیرزمینی را استفاده می کند و حتی دیده شده از ماده وایتکس در چاه اب استفاده می کند.

f

رجبی کشاورز دیگر قیداری گفت: جهاد کشاورزی می توانست اعتبارات را جا به جا و آبیاری نوین را جایگزین روشهای سنتی کند و تا به امروز آن طوری که باید و شاید به این تعهد جامه عمل نپوشانده است.

وی افزود: آنها می توانستند با ایجاد سدهای خاکی و کانالها آب را سریع به مزارع برسانند ولی تا کنون عمل نکرده اند یا منابع طبیعی برای جذب آب با همکاری دیگر نهادها درختکاری کند. جامعه کشاورزان و باغداران نیز با استفاده از الگوهای درست آبیاری و بالا بردن بهره وری، مقداری صرفه جویی کنند و نماینده شهرستان نیز در فکر تصویب بودجه ای برای سد سازی و ایجاد مشاغل غیر وابسته به آب و خاک باشد.

کشاورز قیداری ادامه داد: اصناف و بازاریان، معلمانو اساتید دانشگاها با مدنظر قرار دادن الگوی مصرف در جمله سازی ها و انشا و نقاشیها می توانند در این امر دخیل باشند، پس همه به نوعی مسئولیت داریم به شرطی که دست های پنهانی در کار نباشد.

tm-aspx_

وی افزود: با بی تدبیری ما چقدر آب به خاطر شیب منطقه به سد گلابر می ریزد و هیچ اقدامی انجام نشده است و یک قطره هم ما حق استفاده نداریم،پس اگر این تسامح و سهل انگاری نیست، شما نامی بهتر برای آن بیابید که شاید دلی بسوزد تا از چشم اشکی برآید و دستگاه های مربوطه تمایل جدی نشان دهند و مدیریت جامع تنظیم کنند که نقش و وظیفه دستگاه های مسئول مشخص شود که شاید حداقل سطح آب را حفظ کرد تا آیندگان آب آشامیدنی را با ظرفهای ۲۰ لیتری خرید و فروش نکنند.

 با این اوصاف ،با کمک و همت کشاورزان و مسئولان و البته همه اقشار مردم می‌توان با استفاده بهینه در زمینه مصرف آب صرفه‌جویی کرد و همان‌گونه که گذشتگان آب را برای ما به میراث گذاشته‌اند، ما نیز باید با استفاده درست از آب ، این نعمت خدادای را برای آیندگان به ارث بگذاریم و خداوند همه‌چیز را با اعتدال آفریده است، ما نیز وظیفه‌داریم در همه امور من‌جمله مصرف آب اعتدال داشته باشیم.