نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
غیرت و حیا، مهمترین اسوه و ارکان اخلاقی در جامعه اسلامی است که باعث میشود بنیان خانواده از استحکام بالاتری برخوردار باشد و آن جامعه بتواند به آرامش، موفقیت و پیشرفت دست یابد.
دشمنان برای ضربه و سلطه بر جوامعی نظیر ایران تلاش میکند با ترویج سبک زندگی غربی روحیه غیرت را در مردان کشته و حیا را از زنان سلب کنند و درباره خداوند هم صفات غیرت و حیا وجود دارد.
رقیه رجبی در گفتگو با خبرنگار نسیم اشراق اظهار کرد: در مراجعه به روایات میبینیم که خداوند متعال غیور است و هتک حرمت مومنین را تحمل نمیکند و اگر کسی بی حیایی را از حد بگذراند، خداوند غیور هم او را بی آبرو میکند.
وی اضافه کرد: پیامبر (ص) در حدیثی فرمودند: «اِنَّ اللّه َتعالی حَیِیٌّ سِتِّیرٌ یُحِبُّ الْحیاءَ وَ السِّتْرَ» یعنی خداوند، با حیا و پردهپوش است و حیا و پردهپوشی را دوست دارد.
استاد حوزه و دانشگاه قیداری گفت: پیامبر اکرم همچنین در حدیثی نیز درباره غیرتی که خداوند دوست دارند، چنین میفرمایند: «غیرتی است که خدا دوست دارد و غیرتی است که دوست ندارد، غیرتی که آن را دوست دارد غیرتورزی در تهمت و بدگمانی است و غیرتی که دوست ندارد، غیرت نشان دادن در جایی است که بدگمانی و تهمت در بین نباشد».
وی خاطرنشان کرد: منظور از حیا و عفت، خویشتنداری از ورود به حوزههای ممنوع و ملاحظات لازم برای حفظ حدود شرعی است و عفت و حیا، مرد و زن را در بر می گیرد و علاوه بر زنان، مردان هم لازم است با حیا باشند و حدود شرعی را رعایت کنند.
شبکههای اجتماعی ابزار مهم دشمن
فاطمه رفیعی نیز اظهار کرد: وقتی افراد عفت و حیا را در گفتگو و روابط دیگر با غیر همسر مراعات نکنند، در حقیقت نیازهای خود را از مسیر غیر همسر تأمین کرده که باعث میشود فرد احساس نیاز کمتری به همسر خود داشته و حتی موجب شود همسر خود را با دیگران از لحاظ زیبایی و سایر جذابیتها و تواناییها مقایسه و از داشتن چنین همسری احساس خوبی نداشته باشد.
وی با بیان اینکه مردی که لذتها را به همسر خود منحصر بدارد، زن او نیز حس خودنمایی خویش را به همسر خود منحصر میکند.
کارشناس حوزه قیداری ادامه داد: حیا بر میزان توجه میافزاید و موجب ایجاد محبت و علاقه میان همسران میشود و از عوامل زمینهساز تحقق حیای همسران، رعایت نظافت و آراستگی زن و مرد است.
وی با بیان اینکه پیرایش، آرایش، نظافت و ارتباط مطلوب از عوامل ایجاد و حفظ عفت همسر و زمینه سازگاری همسران شمرده شده است افزود: یکی از شاخصههای اصلی ایجاد حیا، غیرت است.
رفیعی ادامه داد: غیرت مردانه به عنوان یکی از مهمترین عوامل جلوگیری از فسادهای اخلاقی در جوامع و متعاقباً پایداری خانواده، جامعه و فرهنگ بوده که همواره از سوی دنیای غرب مورد هجومی سخت قرار گرفته است.
کارشناس حوزه قیداری ادامه داد: شبکههای اجتماعی یکی از ابزارهای مهم دشمن، علیه غیرت مردانه به شمار میروند تا از طریق ایجاد تغییر در فکر و سبک زندگی افراد جامعه اسلامی، ایران به تباهی کشیده شود.
بحرانهای اخلاقی و روانی نتیجه نبود عفت
امالبنین بیگدلو اظهار کرد: مرد در خانواده موظف است نسبت به زن و فرزند خود یک نگهبان و سرپرست قدرتمند باشد، در غیر این صورت به او برچسب بیغیرت میزنند.
وی با بیان اینکه منظور از غیرت مردانه این است که نسبت به بیبند و باریها، تعرض به ناموس خود و دیگران، اعمال و گفتار خلاف عفت و امنیت اخلاقی جامعه حساسیت داشته و در این خصوص عکسالعمل مناسب و البته به دور از خشونت و بیادبی نشان دهد.
کارشناس و پژوهشگر اجتماعی قیداری ادامه داد: حساسیت یک مرد نسبت به رعایت حدود شرعی و جنسی، تعصب و غیرت مرد را نسبت به خانواده و افراد جامعه نشان میدهد.
وی اضافه کرد: مرد باغیرت از آنجا که به همسر خود علاقهمند است به دیگران اجازه مشارکت در امور مربوط به او را نمیدهد و غیرت و توجه به عفت و پاکدامنی همسر زمینهساز حفاظت از آلودگیهای مختلف و موجب سازگاری هرچه بیشتر همسران خواهدشد.
بیگدلو ادامه داد: البته ناگفته نماند تعصب بیجا و زیاده از حد باعث از همپاشیدگی خانواده میشود و زنان را نسبت به زندگی مشترک دلسرد و فرزندان خانواده را دچار آسیب میکند.
کارشناس و پژوهشگر اجتماعی قیداری ادامه داد: بحرانهای اخلاقی و روانی بهدلیل نبود عفت در افراد است، پس در مییابیم که در یک جامعه اسلامی، سعادتمند و شادکام در مسیر بهروزی باید با یاد خداوند، گسترش فضایل اخلاقی و دوری از آسیبهای اجتماعی در آن شکل بگیرد.
حیا و غیرت شاخصه تشخیص درجه ایمان
عذرا ذوالقدری اظهار کرد: حیا و غیرت از مباحث مهم ارزشی و دینی تلقی میشوند که از شاخصههای تشخیص درجه ایمان افراد نیز محسوب میشود.
وی با بیان اینکه حیا به معنی شرم داشتن از مرتکب شدن به حالتهای نفسانی ناپسند و غیرمعقول است که برخواسته از درک خوبیها و حسنات است افزود: حیا انسان را به سوی رفتارهای معقول شرعی و عرفی در امور فردی و اجتماعی سوق میدهدکه همین امر باعث نظم و مهارکننده رفتارهای روانی و فیزیکی افراد است.
کارشناس حوزه قیداری ادامه داد: غیرت هم به معنی تلاش، نگهداری و همت کردن در مقابل آن چیزهایی که حفظ کردن آنها برای انسان ضرورت دارد است که نشان از شجاعت، قدرت و عزت نفس است.
وی اضافه کرد: حیا مساوی است با عفت و غیرت مساوی با عزت است به طوری که در آیات و روایات متعددی درباره این دو موضوع مهم و اسوههای رفتاری ارزشمندی که وجود دارند مطالبی بیان شده است.
ذوالقدری ادامه داد: درقرآن به رفتار موردپسند و غیرتی حضرت موسی (ع) درم قابل دختران حضرت شعیب و حیای آنها بحث شده است.
کارشناس حوزه قیداری عنوان کرد: از نمونه اسوههای بارز در حیا شخصیتهای برتری چون حضرت زهرا (س)، حضرت زینب (س) و حضرت ام البنین را میتوان نام برد.
وی ادامه داد: ازجمله اسوههای غیرت امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع)، شهدای دفاع مقدس، مدافع حرم و شهدای امربه معروف که در راه حیا و عفت و ماندگاری دین ناب محمدی عزتمندانه جان فدا کردهاند هستند که نشان از غیرت و شجاعتی است که نشات گرفته از توحیدباوری است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
Δ