نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
با ما همراه باشید تا سری به زیباترین غار ایران یعنی کتله خور بزنیم. به گزارش اشراق۲۴،غار کتله خور یکی از زیباترین و بینظیرترین غارهای ایران است. غار کتله خور غارها همیشه پر از شگفتی بودهاند، حال اگر این غار، زیباترین و بینظیرترین غار ایران نام گرفته باشد، مطمئنا جاذبههای خاصی خواهد داشت. با ما […]
به گزارش اشراق۲۴،غار کتله خور یکی از زیباترین و بینظیرترین غارهای ایران است.
غار کتله خور
غارها همیشه پر از شگفتی بودهاند، حال اگر این غار، زیباترین و بینظیرترین غار ایران نام گرفته باشد، مطمئنا جاذبههای خاصی خواهد داشت. با ما همراه باشید تا سری به زیباترین غار ایران یعنی کتله خور بزنیم.
غار کتله خور در ۱۵۵ کیلومتری جنوب زنجان، در نزدیکی شهر کوچک گرماب واقع شده است. مسیر متداول برای بازدید از این جاذبه طبیعی جاده زنجان به خدابنده (قیدار) در امتداد زرین آباد به گرماب است. وجه تسمیه
در بعضی از مناطق غربی ایران به کوههای کم ارتفاع کتله میگویند و احتمالا وجه تسمیه غار نیز به همین علت باشد که غار در یکی از این کوهها قرارگرفته است و خورشید از پشت آن طلوع میکند و به جای «کتله خورشید» به آن «کتله خور» گویند.
یک معنی دیگر ترکی بوده که کتله به معنی پستی و بلندی و ناهمواریهای دخل غار و خور به معنی راحتی و آسانی است که به صورت کلی به معنی پستی و بلندیهای راحت و دنج است.
غار کتله خور قبل از سال ۱۳۰۰ خورشیدی کشف شده و در سال ۱۳۳۰ توسط شخصی به نام جمالی زنجانی به ثبت رسیده است.
حدود سال ۱۳۴۳ خورشیدی، به علت طولانی بودن دهلیز ورودی، کوتاه بودن سقف آن، مشکلات عبور و مرور و فقدان جاذبهها، غارسنگی بیاهمیت جلوه شد، ولی در سال ۱۳۶۵ گروهی از غارنوردان زبده همدان بازدید مفصلی از غار انجام دادند و توانستند شکلگیری این غار را به دوران ژوراسیک مربوط دارند، یعنی بیش از ۱۲۰ میلیون سال قبل.
غار کتله خور از نظر قدمت تقریبا همسن غار علیصدر همدان است، البته از دو جهت با هم تفاوت دارند.
این غار از سه طبقه تشکیل شده و دارای تونلهای فرعی، استلاکتیتها و استلاکمیتها و ستونهای بسیار در گذرگاههای اصلی است و قندیلهای مخروطی آویزان از سقفها در اثر داشتن ناخالصیها، رنگهای متنوع به خود گرفتهاند. آنها که ترکیبات به همراه نداشته یا کمتر دارند به صورت بلورهای شیشهای بسیار شفاف مشاهده میشوند.
غار کتله خور از نظر قدمت تقریبا همسن غار علیصدر همدان است، البته از دو جهت با هم تفاوت دارند. یکی اینکه غار علیصدر همدان غاری است کاملا آبی، اما غار کتله خور زنجان غاری است تقریباً خشک.
دوم اینکه آهکهای غار کتله خور نسبت به آهکهای غار علیصدر بسیار خالصتر است که عاملی برای زیباتر شدن غار است، چراکه خالص بودن آهکها موجب شفافیت آنها و در نتیجه عبور نور از قندیلها میشود.
دهانه غار در ارتفاع ۱۷۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و اختلاف ارتفاع آن با ارتفاع چشمهای که آبهای فرورو حاصل از ریزش جوی غار را خارج میکند و به رود شور میریزد، ۵۰ متر است.
ورودی غار یک دهلیز ۴۰۰۰ متری با سقفی کوتاه و فاقد غار سنگ و چند دهلیز فرعی است. پس از دهلیز فرعی یک دالان وسیع ۹۵۰ متری با سربالاییهایی به ارتفاع ۲ متر و گودالهای خشک قرار دارد که با دوشاخه ۵۰ متری ادامه پیدا میکند و پس از عبور از یک سربالایی به تالار وسیعی پوشیده از چکنده و چکیده و ستون میرسد.
Δ